perjantai 8. huhtikuuta 2016

International Roma Day

Tällä viikolla muut ovat ahertaneet töissä, taaskun mie olen nukkunut pitkään ja miettinyt elämää Brnossa. Olen ollut ainoastaan keskiviikkona töissä, sillä tällä viikolla ollaan vietetty romaniviikkoa, eikä työpaikkani Pavlac ole ollut normaalisti auki.
Viime viikolla askartelimme Pavlacissa ruusunvarsia. Meille oli tikut, johon liimasimme vihreää silkkipaperia ympärille. Nyt romaniviikolla on ollut kaikenlaista tapahtumaa eripuolin Brnon romanialuetta. Viime keskiviikkona pääsin mukaan yhteen tapahtumaan, jonne otimme vihreät tikut mukaan. Menimme toiseen romaneille tarkoitettuun vapaa-ajanviettopaikkaan, jossa tehdään myös sosiaalityötä. Paikka on uusi, Pavlac on tehnyt töitä jo vuosia, tämä paikka on kuulemma vain vuoden vanha. Mutta nyt oli tarkoitus silkkipaperista askarrella tikkujen päähän ruusut. Ensimmäinen on aina harjoitus ja hienosti epäonnistuu, mutta ensimmäisen jälkeen minua kehuttiin mestariksi! Olimme koko päivän ulkona, oli tosi mukava sää onneksi! Lapset tuli askartelemaan ruusuja. Ruusut ovat kuulemma perinne; Niitä askarrellaan joka vuosi ja tapahtumaviikon päätteeksi ruusuja laitetaan ympäri keskustaan, missä on päätöstapahtuma.
Oli todella mukava päivä. Itsellä vieläkin vaan harmittaa, kun lapset olisivat kovasti juttelemassa miulle, mutten ymmärrä yhtään mitä he höpöttävät. Ja he odottavat niin kovin vastausta. Ja taas kävi niin sääliksi ohjaajia, jotka tulkkasivat koko ajan minun ja lasten välillä. Lasten joukossa oli yksi tyttö, joka osasi yllättävän hyvin englantia. Hän välillä myös tulkkasi, voi että meillä oli hauskaa! Yhdessä vaiheessa kaikki muksut alkoivat huutaa minun nimeä, sillä he halusivat minun tanssivan - apua mitä painostusta! Siinä sit tanssittiin ja naurettiin. Oli niin ihanaa.

Askartelemia ruusuja, oli tosi kiva tehdä ja tuli niin hienoja!

Tänään 8.4. on kansainvälinen romanipäivä. Minulla ja Santerilla on tehtävänä suorittaa oma amazing Brno race. Liittyy meidän kouluun, mutta pointtina se, että se on netissä suoritettava peli, missä on erilaisia tehtäviä. Mennään linnalle ja kirkolle ottamaan kuva, etsitään paikka A ja otetaan sieltäkin kuva, opetellaan tsekkiä ja otetaan se videolle, kerrotaan tsekkiläisesta ruuasta jne. Yhtenä tehtävänä on mennä romanikulttuurista kertovaan museoon ja on otettava siellä selfie museon kiinnostavammasta asiasta. Oli kyllä mielenkiintoinen reissu! Menin sinne yksin, museo on työpaikkani varrella. Löysin sen yllättävän helposti. Mutta sen jälkeen ei ollut kovin helppoa. Ajattelin voivani kiertää paikan itsekseni, ottaa kuvan ja mennä pois. Aulassa vanha mies tuli minun luo ja alkoi puhua tsekkiä. Hän ei osannut englantia eikä kumpikaan ymmärtänyt toisen elekieltä. Ilmeisesti jokin porukka oli juuri lähdössä kierrokselle, joukon mukana oli naisopas. Mies otti minua kädestä ja ja puhui naiselle, joka tuli luoksemme. Onneksi hän puhui englantia... Kysyin, voinko kierrellä museossa. "Toki, jos olet nopea, tässä on kuulokkeet, josta saat englanninkielisen selostuksen ja voit tulla meidän mukaamme". OOLRAIT? Tämä on ehkä enemmän tilannekomiikkaa, ajattelin vain nopsasti käydä museossa, ottaa kuvan ja häipyä, niin minulle isketään kuulokkeet käteen ja lykätään kierrokselle mukaan. Eipä tämä hirveästi kyllä haittaa. (Puolentunnin päästä pitäisi vaan mennä kun kaveri odottaa syömään. Mitä luulette museokierroksen vievän aikaa?)

Tämä reissu kyllä kannatti. Menimme ensin kolmanteen kerrokseen, missä oli paljon henkilökuvia romaneista. Ihan tavallisia ihmisiä, tavallisia romaneja, joilla on ammatit. Ammatti ei ole kuitenkaan romanille itsestäänselvyys. Nämä kuvat olivat ihmisistä, joilla on unelma. He ovat tavallisia opettajia, poliiseja, taiteilijoita, viulunsoittajia, mutta se on heidän unelma. He ovat romaneja, jotka ovat saavuttaneet oman unelmansa. He saavat tehdä sitä, mitä haluavat. (Yritin puolituntia selvittää kuvaajan nimen, mutten löytänyt sitä monista nettisivuista huolimatta. Enkä sitä tietenkään muista, vaikka naisopas sen minulle kertoi.)

Menimme kerroksen alemmas ja sinisistä ovista sisään. Nyt laitoin kuulokkeet korvaan. Seinissä oli aina numero, jota painoin kuulokkeiden säätimestä ja kuulin englanniksi aina sen kohdan asian. Kierros kertoi romanien historiasta. Se on yllättävän pitkä. Romanit ovat alkuperäisin lähtöisin Intiasta. 1300-1400 lukujen välillä romanit alkoivat levittäytyä myös Eurooppaan. Toisen huoneen kohdalla tuli numero 10. Säätimessä oli numerot nollasta yhdeksään. Mitenkäs nyt? Olen suomalainen, enkä tietenkään kysy neuvoa naisoppaalta. Painan nopeasti numeroita yksi ja nolla, mutta se lähtee kertomaan samaa tarinaa, jonka kuulin kun painoin numeroa yksi. Ei tää nyt oikein toimi. Mutta olen suomalainen, enkä sano mitään, vaan jatkan matkaa muiden mukana. Kun olemme menneet eteenpäin ja seinillä näkyy jo numero kolmekymmentä, mietin kauanko tämä jatkuu ja en edes ymmärrä mitään. Laitan kuulokkeet takaisin päähän ja nyt yritän hitaasti painaa numeroita kolme ja nolla. AHHAAAA niitä piti hitaasti painaa peräkkäin! Terve...

Noh suurin osa meni siis ihan ohi. Ja tuli menemään eteenpäinkin, sillä kierros eteni nopeammin ja mie yritin pysyä perässä. Mutta kyllä sain jotain irti! Perhe on tosi tärkeä arvo romanikulttuurissa, vanhempia kunnioitetaan paljon. Romanit ovat hyviä muusikoita, tarinankertojia ja maagikkoja. 

Kierroksen lopuksi naisopas tuli luokseni ja kysyi, minkälainen kierros oli. Hän oli myös kiinnostunut kuulemaan, mistä olen kotoisin. Kerroin olevani suomalainen ja hän halusi sen vuoksi näyttää perinteisen romanien puvun. Niitä olen nähnyt Suomessakin joidenkin romaninaisten päällä. Se on erittäin painava mekko, vanhahtava tyyliltään ja hörhelöinen. Kerroin olevani työharjoittelussa Pavlacissa, sekä huomiosta romanialueen "karuun" katukuvaan verrattuna muuhun Brnoon. Hän kertoi, että nykyinen romanialue on ollut ennen aivan tyhjä, rakennukset olivat tyhjät. Rakennuksista ei pidetty yhtään huolta. Toisen maailmansodan jälkeen romanit alkoivat asua siellä. Muttei rakennuksia vielä senkää jälkeen ehostettu. Pikkuhiljaa alueen ympärille on alettu rakentamaan muita rakennuksia. Oli erittäin mielenkiintoista! Ehkä joku kerta pitäisi mennä uudestaan - ja kuunnella koko kierros...

Museokierroksen jälkeen kävelin ripeästi keskustaan, jossa kaverini odotti minua. En ollut kuin reilu tunnin myöhässä sovitusta ajasta... Keskustassa oli meneillään viikon päätöstapahtuma, kuva siitä ja muusta alhaalla!


Romaniviikon päätöstapahtuma

Romanien lippu. Sininen symboloi taivasta, vapautta, hengellisyyttä ja ikuisuutta. Vihreä maata, luontoa ja hedelmällisyyttä. Pyörä symboloi matkustamista, vankkureiden pyörää, kasvua ja kehitystä. Pyörä samalla on kuin Intian  lipun chakra ja muistuttaa romanien alkuperästä.
(Kuva: Wikipedia)

Ei ollut loppujen lopuksi vaikea löytää, kiitos sivussa olevan kyltin!

Rankan reissun jälkeen olin ansainnut hyvää ruokaa. Tämä vain alle 150 korunaa! (noin 6€)
Sellainen seikkailu, kannatti! Seuraavaa viikkoa odotellessa! Ensi viikon jälkeen puolet ajasta Tsekeissä on ohi... Outoa...

~The Sea

2 kommenttia:

 1. Puolet jo melkein Takana! Vastahan te sinne lähditte :D
  Olipa mielenkiintoinen teksti. Romaneissa mua on aina kiehtonut ne vaatteet, etenkin ne isot ja näyttävät mekot :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikon päästä jo puolet ajasta menny, hämmentävää!
   Oli kyllä mielenkiintoista kuulla romanikulttuurista ja siihen liittyvistä asioista! Siihen liittyy niin paljon ja sellaista, mitä en tiennytkään. Mielenkiintoista!
   ~M

   Poista